2018. feb 01.

Minden út Rómába vezet?

írta: Peter JAKAB
Minden út Rómába vezet?

Itt a február, mi pedig idén először szállunk repülőre - persze csak virtuális világkörüli utazásunkon. Szerettük Ausztriát nagyon, de ideje folytatni az utat, a cél Olaszország. De pontosan hová? Velence vagy Milánó, Róma, esetleg Nápoly? Hamarosan ez is kiderül!

 ita_v1_small.png

(Eredeti kép: Bakuun)

Látnivalók

Olaszország a turisták által egyik leglátogatottabb ország a világon. A pisai ferde toronyról, velence lagúnáiról, a Vatikánról, a római colosseumról szerintem mindenki hallott már, és akkor még nem beszéltünk a csodálatos természeti szépségekről: a Garda tóról, az Alpok erdők fölé magasodó hegyeiről, Toszkána festői dombjairól, az azúrkék tengerről. Keressünk valami olyat, ami nem szerepel az útikönyvek címlapján és ahol nem kell több zászlóaljnyi turistával megküzdenünk azért, hogy készíthessünk egy normális fényképet.

 pisa_kennykhaw_dot_com.jpg

Egy szokatlan nézőpont: a pisai ferde torony (Kép: KennyKhaw.com)

Szerencsére bárhová is megyünk, találunk kevésbé frekventált látnivalókat, hiszen Olaszország hatalmas és telis-tele van fantasztikus és egyedülálló építészeti és természeti kincsekkel. Igyekeztünk összeszedni a számunkra legizgalmasabbakat, ha van még tuti ötletetek, osszátok meg velünk a facebook oldalunkon! Íme a TOP5 listánk a látnivalókról:

  • Matera lélegzetelállító középkori óvárosa (Sassi di Matera, azaz Matera kövei)
  • Cammino di San Tommaso túraösvény és bor-forrás (!)
  • Terme di Saturnia hévízes vízesések
  • Sant'Agata dei Goti sziklafalra épült városa
  • az 52 alagút útja

Csekkoljátok le a galériát, mindegyik helyről találtok képet!

Az Olasz Köztársaság egyébként Európa egyik legnépesebb országa kb 60 millió lakossal, területe bő háromszorosa hazánkénak. Fővárosa (és egyben legnagyobb városa) a csaknem hárommilliós Róma. További 5 város lakossága lépi át a félmilliós határt: Milánó, Nápoly, Torino, Palermo és Genova.

Gyors infók

Főváros: Róma (Roma)

Hivatalos nyelv: olasz

Fizetőeszköz: euro

Időeltolódás: nincs

Repjegy (oda-vissza 1 főre)

  • Pisa - akár 8 000 Ft link
  • Milánó - akár 9 000 Ft link
  • Velence - akár 11 000 Ft link
  • Nápoly - akár 12 000 Ft link
  • Róma - akár 14 000 Ft link
  • Palermo - akár 16 000 Ft link

Airbnb átlagár (2 főre):

  • Pisa - 27 000 Ft/éj
  • Milánó - 26 000 Ft/éj
  • Velence - 32 000 Ft/éj
  • Nápoly - 30 000 Ft/éj
  • Róma - 25 000 Ft/éj
  • Palermo - 18 000 Ft/éj

Élelmiszer árak: 10 000 Ft/nap

Enni-innivalók

Úgy gondolom, Olaszországhoz hasonlóan az olasz konyhát sem kell senkinek bemutatni. Pizza, spagetti, tiramisu - mindenki kóstolta már őket, de mit találunk, ha jobban a dolgok mélyére ásunk?

Első lépésként, nem beszélhetünk egységes olasz konyháról. A dialektushoz és a szokásokhoz hasonlóan a gasztronómiában is nagy különbségeket mutat Észak- és Dél-Olaszország. Északon érezhető az alpesi hatás és hogy tradicionálisan ez a vidék volt az olasz csizma gazdagabb, jómódú fele. Több húst esznek, gyakran kerülnek az asztalra olyan, délen szinte ismeretlen ételek, mint a polenta vagy a rizottó. Ahogy délebbre megyünk, egyre elterjedtebbek a tojás nélküli száraz tészták, az olcsóbb hozzávalókból készült ételek. Az olaszok szinte vallásosan imádják a tésztaételeket, annyi fajta van, hogy nem is sorolom fel, inkább lessétek meg ezt a képet és ámuljatok.

 pasta_aboutallpasta.jpg

Lehet pipálgatni, hogy ki milyen tésztát evett már... (Kép: aboutallpasta)

De miért lett olyan híres az olasz konyha? A 19. században addig soha nem látott arányban vándoroltak ki az olaszok a világ más földrészeire, így többek között Amerikába is. De bárhová is mentek, az olasz konyha esszenciáját magukkal vitték: kevés, de minőségi hozzávalóból egyszerű, de nagyszerű ételek és az étkezés szeretete. Ennek köszönhetően aztán szinte mindenhol, ahol éltek olaszok, az emberek megkedvelték az olyan ételeket, mint a pizza vagy a lasagna. Még a Keresztapában is van egy rész, amikor húsgolyókat készítenek, természetesen jó olaszosan. Az olaszoknál egyébként az étkezés nem pusztán evés: 4-5 fogás, amelyet a szeretteiddel, barátaiddal töltesz el, a nap fontos időtöltése.

Még rengeteget írhatnánk az olasz konyháról, de talán még jobb, ha meg is kóstoljuk! Tartsatok velünk!

Szólj hozzá

turizmus kultúra utazás olaszország velence európa gasztronómia tájak milánó róma szicília szardínia pizza nápoly olasz konyha országok látnivalók alpok lasagna világkörüli út