2018. már 29.

Fűszeres Csodaország

írta: Peter JAKAB
Fűszeres Csodaország

Ha egy üzlet beindul... Marokkóban eléggé bejött nekünk a napsütéses hangulat és a fűszeres ízek, így a kicsit hosszúra nyúlt budapesti tél közepette. Szóval nem sokáig tanakodtunk, hogy merre folytassuk az utunkat. Repülőre fel, irány a tengerentúl fényes csodája, Mexikó.

mexiko_v1_small.jpg

Látnivalók

Mexikó, pontosabban hivatalos nevén a Mexikói Egyesült Államok egy óriási, 20 magyarországnyi területű ország az amerikai földrészen. Igen, északi szomszédjához hasonlóan föderáció, Mexikó 31+1 állam közösségéből áll, egyébiránt pedig a Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa. Lakossága 120 millió, a népesség jelentős része a fővárosban, Mexikóvárosban él: 9 millió magában a városban, 21 millió az agglomerációban. Készüljünk fel, hogy nem fogunk magányosan csavarogni az utcákon.

pexels-photo-784707.jpeg

Mexikóvárosi forgatag (kép: Pexels.com)

Már csak azért sem, mert a turizmus is elég jelentős az országban, 2016-ban a világ 8. leglátogatottabb országa volt. Nem is csoda, hiszen Mexikó telis-tele van fantasztikus látnivalókkal, melyek közül jónéhány a világörökség része, az egyik legkülönlegesebbre még később visszatérünk. Az azték emlékektől a modern építészetig annyi mindent érdemes felkeresni, hogy azt felsorolni is nehéz. Talán a leghíresebb ősi látnivaló a Chichen Itza, amely egy maya város a Yucatán félszigeten, Cancun közelében, a közepén egy lépcsős piramissal.

Egyedülálló az úgynevezett tequitqui stílus, amely a maya vagy azték építészet vonásait elegyíti a spanyolok által Európából hozott elemekkel. A századok során újabb és újabb hatások érték a régiót, így igazán különleges élményekben lehet részünk, ha erre járunk. És akkor még nem beszéltünk a természeti szépségekről: a vulkánok, őserdők, hegyek és strandok, amelyekből akad pár lélegzetelálllító.

chichen-itza-1025099_1920.jpg

A lélegzetelállító Chichen Itza (kép: Pixabay.com)

Gyors infók

Főváros: Mexikóváros

Hivatalos nyelv: spanyol

Fizetőeszköz: mexikói peso

Időeltolódás: Budapesthez képest -5-től -8 óráig (hely és évszakfüggő)

Repjegy (oda-vissza 1 főre):

  • Cancun - akár 183 000 Ft link
  • Mexikóváros - akár 201 000 Ft link
  • San José del Cabo - akár 216 000 Ft link
  • Guadalajara - akár 216 000 Ft link

AirBnB átlagár (2 főre):

  • Cancun 22 000 Ft/éj
  • Mexikóváros 13 000 Ft/éj
  • San José del Cabo 40 000 Ft/éj
  • Guadalajara 11 000 Ft/éj

Élelmiszer-árak: 3 000 Ft/nap

Enni-innivalók

Írtam már fentebb a megannyi kulturális hatásról, amely Mexikóban tetten érhető. Nos, ez a konyhára fokozottan igaz: az ősi indián ételek és italok jelentik az alapot, amelyre a legnagyobb hatást természetesen a spanyol hódítók gasztronómiája gyakorolta. Ezt fűszerezte tovább a rabszolgákkal, bevándorlókkal érkező ázsiai (főleg Fülöp-szigeteki), afrikai illetve a spanyolokkal érkező arab konyha. Aki olvasta a korábbi bejegyzéseinket talán sejti, hogy a hasonlókból szerintem mindig valami jó sül ki.

mexico-city-2719368_1920.jpg

(Kép: Pixabay.com)

Az egzotikus éghajlat és az Újvilág sajátossága a rengeteg hozzávaló, amely innen indult világhódító útjára: ilyen a kukorica, a különböző bab- és paprikafélék, az avokádó, vagy az édesburgonya. Ezekből, és a fentebb leírt más kulturális hatásokból aztán összeállt a mexikói konyha, amelyet felszínesen ugyan jól ismerünk, de ahhoz, hogy mindent megkóstoljunk, talán egy élet is kevés.

Kis utánajárás után különösen érzékenyen érintette a gyomrom - és a fantáziám - a chilaquiles, ami egy csirkével, tojással, sajttal és fűszeres salsás tortillával támadó brutális reggeli. Május ötödikén, a híres Cinco de Mayo ünnepen mindent visz a nemzeti színekbe (a számunkra is kedves piros-fehér-zöldbe) öltöztetett Chiles en Nogada: a piros színt a gránátalma, a fehéret a diómártás, a zöldet pedig a gyümölcsös-fűszeres-chillis húsragu - nem semmi kombináció.

chiles-en-nogada_dora_s_table.jpg

Chiles en Nogada (Kép: Dora's Table)

Igazi nemzeti étel a mole, a szószok királynője, amelynek számos - vagyis inkább számtalan - regionális fajtája ismert. Kulturális hatása olyan jelentős, hogy még a National Geographic is írt róla. És végül nem feledkezhetünk el Mexikó talán legfontosabb ajándékáról az emberiség számára:

a csokoládé is innen indult világhódító útjára.

A mexikóiak annyira büszkék a gasztronómiájukra, hogy 2005-ben a világon elsőként kérelmezték, hogy a világörökség részévé váljon.

Italok terén sem gyenge a felhozatal Mexikóban. Ha a lightosabb piáktól indulunk, mindenképp az Aguas frescas-t kell megkóstolnunk: ez egy alkoholmentes üdítőital fajta, ami készülhet olajos magvakból, gabonából, gyümölcsökből, sőt virágokból is, vízzel higítva és cukorral édesítve, hidegen tálalva. Ha emlékeztek, Spanyolországban említettük a horchata-t ami egy mandulából és tigrismogyoróból készülő, rendkívül kedvelt ital. No, ez pont az Aguas frescas egy ízesítése, egyébként Mexikóban is ez a legnépszerűbb.

aguas-frescas_2000agro_com.jpg

Aguas Frescas (Kép: 2000agro.com)

Ha egy fokkal ízesebb - de még mindig alkoholmentes - italra vágytok, tuti tipp az Atole, ami egy kukoricaliszttel és nádcukorral készített sűrű, meleg ital, amit pl. csokoládéval, ánizzsal vagy fahéjjal ízesítenek. (A csokis változat a Champurrado.) Ha ez még mindig nem elég meggyőző számotokra, akkor már tényleg csak alkoholos italokkal tudjuk emelni a tétet: kiváló söröket és borokat találhattok szerte az országban, és ezt hiszem, a tequilát sem kell senkinek bemutatni.

Így visszaolvasva elég izgalmas ízutazás elé nézünk. Vajon túléljük a csípős falatokat? Találunk Aguas frescas-t és a csillió verzió közül milyen ízesítésűt? Tengeri herkentyűt vagy tömény húsos ételt válasszunk? A következő epizódból minden kiderül? #eatthewolrdin2018 #eattheworldinbp

Szólj hozzá

országok