2018. feb 15.

Viva Espana!

írta: Peter JAKAB
Viva Espana!

avagy történet a pálcika-függőségről

Készen álltok? Jöhet az idei 4. ország? Egy rövid szardíniai kitérővel átszeltük a Földközi-tenger nyugati medencéjét és meg is érkeztünk az Ibériai-félsziget nagyobbik országába, Spanyolországba. Csodás tengerpartok, napsütés, sangria és isteni tapasok. Fedezzük fel együtt a csodákat!

spa_v1_small.jpg

Látnivalók

Spanyolországról mindenki tud néhány dolgot, de igazán behatóan kevesen ismerik. Ezt az öt magyarországnyi területű országot nem is könnyű teljesen felfedezni: ha autóval szelnénk át, jól készüljünk fel. A Malagából Santanderbe, vagy Barcelonából Sevillába vezető út is kb. 10 óra, ennyi idő alatt Budapestről Frankfurtig is eljuthatunk, szóval igen, Spanyolországon belül aztán combos távolságok vannak.

Az ország hivatalos neve egyébként Spanyol Királyság, lakossága 46 millió fő. Fővárosa és egyben legnagyobb városa a bő hárommilliós Madrid. Az utóbbi időben sokat került a híradásokba a szintén világváros Barcelona, mely szűk budapestnyi lakossal rendelkezik. Jelentős városok még Valencia, Sevilla, Zaragoza és Malaga, mindben félmilliónál is többen élnek.

madridi_pezsges_tourfound.jpg

Madridi pezsgés (Kép: TourFound)

Gondolhatnánk, hogy egy ekkora országban biztos rengeteg a látnivaló és nem is tévedünk, sőt! Spanyolország tele van elképesztő látnivalókkal és mindenki megtalálja azt a várost és régiót ami megfelel az ízlésének. Szereted a modern építészetet és a multikulti városi nyüzsgést? Barcelona a te városod, sétálj végig a Ramblan és ki ne hagyd a Sagrada Familiát. Egészen lenyűgöző, egyedülálló élmény, én egész biztosan vissza fogok térni, ha elkészül (elvileg már csak 8 év, vághatjuk a centit).

sagrada_familia_mozaico.jpg

A Sagrada Familia belülről (Kép: Mozaico)

De ha a középkori építészet, a különböző irányzatok és a mór illetve a keresztény kultúra egymásra hatása érdekel, akkor irány Cordoba. A Mezquita katedrális kihagyhatatlan. Vagy inkább úgy fedeznéd fel a spanyol kultúrát, hogy kikerülöd a turistahordákat és hőgutát sem szeretnél kapni? Neked mindenképp Santandert és Asturia tartományt tudom javasolni, amely nemrég első lett egy európai "amazing & affordable" (kb. elképesztő & elérhető) listán - ezen amúgy a Balaton Felvidéket is megtaláljátok, csekkoljátok le. És akkor még nem beszéltünk Sevilla és Madrid csodás épületeiről, bárjairól, hangulatáról, a Pireneusok hegyeiről vagy a mesés szigetekről.

mediterran_hegyvidek_turismoasturia.jpg

Mediterrán hegyvidék: Asturia (Kép: Turismo Asturia)

Bizony Spanyolországhoz rengeteg sziget tartozik, a legismertebbek a Baleár- és a Kanári-szigetek: Mallorca, Menorca és Ibiza, valamint Tenerife, Fuerteventura, Gran Cranaria, Lanzarote, La Palma, La Gomera és El Hierro. Elég jó bakancslista lehet mindet bejárni, az biztos!

Gyors infók

Főváros: Madrid

Hivatalos nyelv: spanyol

Fizetőeszköz: euro

Időeltolódás: nincs

Repjegy (oda-vissza 1 főre):

  • Santander - akár 15 000 Ft link
  • Barcelona - akár 18 000 Ft link
  • Valencia - akár 20 000 Ft link
  • Madrid - akár 21 000 Ft link
  • Malaga - akár 27 000 Ft link
  • Lanzarote - akár 35 000 Ft link

AirBnB átlagár (2 főre):

  • Santander - 24 000 Ft/éj
  • Barcelona - 29 000 Ft/éj
  • Valencia - 19 000 Ft/éj
  • Madrid - 23 000 Ft/éj
  • Malaga - 24 000 Ft/éj
  • Lanzarote - 24 000 Ft/éj

 Élelmiszer árak: 7 500 Ft/nap

 Enni-innivalók

Na de amíg bejárjuk ezt a rengeteg csodát, amit Spanyolország tartogat számunka, könnyen lehet, hogy megéhezünk vagy megszomjazunk. Nagy szerencsékre finomságokban sem szűkölködik úticélunk. Az olaszhoz hasonlóan a spanyol is elég regionális jelleget mutat, teljesen más az étlap egy pireneusi és egy tengerparti régióban, ami azt hiszem, természetes.

A spanyolokról sokan gondolják, hogy későn kelnek és a kora délutánt sziesztával töltik, ami nagyrészt így is van.

Amikor Barcelonába utaztam, hajnal 4-kor keltem, hogy elérjem a repülőm, és nagyjából 11-kor foglaltam el a szállást, farkaséhesen. Gondoltam, a csomagok lerakása után itt az ideje az ebédnek. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy fél 12-kor sok helyen még éppen csak, hogy kinyitottak és reggelit is alig lehet kapni valahol. Ellenben éjfél körül még nagyban vacsoráznak az emberek.

Szóval a spanyoloknál kicsit más az időbeosztás, mint amihez hozzászokhattunk: az ebédet általában 2 és 3 között fogyasztják el, a vacsora pedig jellemzően fél9-től 10-ig tart. Gyakori egyébként az uzsonna és a tízórai (vagyis jobban mondva déli...), úgyhogy éhezni már biztos nem fogunk.

Ha kísérletező kedvünkben vagyunk, vagy csak szeretnénk minél több fajta helyi étket kipróbálni, érdemes kipróbálni a tapas és pincho bárokat. A tapas (ami a tapa, vagyis a kis adag étel többes száma) esetében kisebb tányérnyi fogásokat kapunk, ezekből 3-4-gyel jól lehet lakni egy személynek. Tapa lehet zöldség, hús, gomba, saláta, köret, szinte bármi, az áruk pedig különböző lehet, ahogy egy hagyományos étteremben.

pincho_bar_ivoryescapes.jpg

Pincho bár Madridban (Kép: IvoryEscapes)

A pinchok még ennél is kisebb porciókat jelölnek, amelyeket pálcikákon helyeznek el. Kicsit olyan ez, mint amikor gyerekként kis katonákat ettünk, csak önkiszolgálóban. Egy pincho bárban rengeteg féle étellel találkozhatunk, és a különböző méretű vagy színű pálcák különböző árakat jelölnek. Amikor jól laktunk, megszámolják a pálcikáinkat (vagyis pinchoinkat) és ez alapján fizetünk. Nagyon rá lehet a dologra függni, nehéz megállni, hogy ne vadásszunk még egy pálcikával abból az isteni serrano sonkás-diós-kéksajtos csodából, amiből már betoltunk négyet...

sangria_coloradomoms.jpg

A nemzeti ital, a Sangria (Kép: ColoradoMoms)

A spanyolok nemzeti itala a jól ismert Sangria, amit ti is elkészíthettek otthon, semmiképp ne érjétek be a bolti kevert lötyivel. Én ezt a receptet ajánlom, de kísérletezzetek ízléseteknek megfelelően. Ja, és ha Spanyolországban jártok, érdemes még kipróbálni a cava pezsgőt és a rioja bort (mindkettő isteni), valamint a horchatát. Bevallom, utóbbiról eddig még nem hallottam, de elvileg egy különleges, olajos magvakbók, de főleg tigrismogyoróból (igen, ilyen tényleg létezik) készült ital.

Na de térjünk vissza az ételekhez. Az, hogy mit érdemes megkóstolnunk Spanyolországban, nagyban függ attól, hogy hova megyünk. Andalúzia híres paradicsomos ételeiről, mint a Gazpacho és fantasztikus szárított húsairól, mint a Serrano sonka. Aragóniában, a Pireneusok lábánál emberes, húsos ételek kerülnek a tányérunkra, Asturiában pedig a babbal és tengeri herkentyűkkel készült ételek meglepő kombinációival találkozhatunk. Ne felejtsük el Valenciát, amely a paella hazája, de jó paellát azt hiszem mindenhol találunk Spanyolországban. És akkor még nem beszéltünk a chorizóról, a churrosról, és még sorolhatnám...

paella_taste_com_au.jpeg

Ahány ház, annyi paella (Kép: Taste.com.au)

De ennyit az elméletről, jöjjön a gyakorlat. Hamarosan belevetjük magunkat a spanyol ízekbe, tartsatok velünk! Kövessetek minket facebookon, vagy instagramon, mi utazunk tovább! #eattheworldin2018 #eattheworldinbp

Szólj hozzá

turizmus barcelona madrid kultúra utazás spanyolország európa gasztronómia tájak tapas országok spanyol konyha sangria látnivalók paella világkörüli út pincho