2018. feb 04.

Nyár a télben...

írta: Jakab Anna
Nyár a télben...

Amikor Olaszországra gondolok a napsütte, homokos tengerpartok, a hatalmas, krémes fagylaltok és az elképesztő forróság jut eszembe. Mikor elmentünk ebbe az étterembe újra az olasz mentalitás és életszeretet jutott eszembe. Anyám, hát ezek tudnak élni. Nem azon aggódnak, hogy felszalad pár kiló, hanem élvezik az ételeket. Egymás kedvére esznek, jóízűen. Kit érdekel, ha holnap már nem férnek bele a kedvenc nadrágjukba. A lényeg hogy együtt lehetnek és együtt ehetnek. Szóval mi is ezt tettük. Degeszre ettük magunkat és nem aggódtunk a holnap miatt.

Első benyomások

Az Ape Regina a Nyugati pályaudvartól nem messze, a Podmaniczky utcában található olaszos étterem. Persze ez önmagában még nem kéne, hogy nagy szám legyen, de a különlegessége abban rejlik, hogy ez egy all you can eat étterem. Az átlag étterembe járó még itt sem kapja fel a fejét, hiszen most már minden jobb étterem kínál olasz kaját és már minden másodikban lehet all you can eat enni.

Akkor nekünk miért is jött be ennyire?

img_20180117_185601.jpg

Bár jobb lenne a kép, hogy visszaadja a hely sajátosságát!

Mert stílusos megfizethető áron. 7000 Ft-ért annyit ehetsz és ihatsz (ház borai, csapolt sörök, limonádé stb.) amennyi beléd fér. Plusz frissen sütnek neked olyan húsokat amilyeneket szeretnél, de itt még nem állok meg, mert ha választasz egy neked tetsző pizzát, azt is külön megsütik neked és asztalhoz hozzák. Minden olyan ételt, amit te választasz ki, és süttetsz meg, ott helyben asztalhoz viszik, és ott készül frissen.

Ezek szintén nem kellene, hogy nagyon elvarázsoljanak, hisz hallottunk már ilyenről korábban is. Mégis miért szerettünk beléjük?

Van egy kis sznob hangulata a helynek mégis barátságos és el tudtam engedni magam. Hogy jön össze ez a kettő nem tudom, a lényeg, hogy jól éreztük magunkat.

img_20180117_181045.jpg

Azt hittem szétszakadok mire mindent megkóstolok...

Rendeljünk?

Szóval annak ellenére, hogy egy all you can eat étteremben jártunk, tudtunk volna pincértől is rendelni dolgokat (pizzák, grill-ételek, tészták), de előbb a svédasztalhoz vezetett az utunk.

Első körben egy adag raguleves volt a társam, ami nem volt rossz, de nem is lesz a kedvencem. Majd egy nagy tál salátával és a már előre elkészített ételekből összerakott tányérral érkeztem az asztalhoz, de kicsit túlméreteztem a kaja mennyiséget és nem bírtam vagy legalább is nem akartam mindent felfalni.

Mi lesz így később?

Harmadjára pedig egy frissen sütött pizzával nyomtam le az addig betermelt temérdek finomságot.

img_20180117_184252.jpg

Négysajtos pizza a'la Ape Regina

Peti véleménye:

Az Ape Regina egy olaszos all you can eat étterem. De hogy a kettő közül inkább melyik? All you can eat étteremként teljesen megállja a helyét, nagy választék az előételektől a desszertekig (talán utóbbiban kicsit szegényes a választék), finom italok és egy nagy plusz, hogy egyes ételeket ki is visznek, nem kell folyton sorban állni, tányérral mászkálni.

Olasz étteremként viszont egy kicsit többre számítottam. Az előételek finomak voltak, de egy sajtválogatást még el tudtam volna viselni (lehet, hogy csak épp elfogyott), a pizza nekem se a tradicionálisabb "könnyű" vonalat, se a magyaros "gazdagon megpakolt" virtust nem hozta, színtelen-szagtalan volt. A grillen süttetett marha helyett pedig sajnos cipőtalpat hozott a pincér.

De hogy ne legyek igazságtalan, voltak nagy pozitívumok is. Isteni volt az előételnek választott olaszos válogatás (prosciutto, olasz szalámi, sajt, mozzarella golyó, bruschetta), zamatos, fűszeres és természetesen al dente volt az amatriciana raguval elkészített garganelli. Az este nagy meglepetése a baconbe tekert és grillezett póréhagyma volt, ezt mindenki próbálja ki, brutális!

img_20180117_183203.jpg

Garganelli amatriciana

A negyedik köröm a desszert pulthoz vitt, mert ugye a jó sütiknek mindig marad hely. Ez viszont csalódás volt. Itt sajnos nem találtam meg az igazit, ezért sajnos nem teljes az élmény. Pedig az olaszok azért a desszertekhez is eléggé értenek. Lehet csak az volt a gond, hogy már a desszertgyomromban sem volt hely?

Fizessünk

A fizetés nem volt nagy izgalom, mivel fix áron, fejenként 7.000 Ft-ért fogyaszthattunk. Ebben benne volt az ital is, üdítők, limonádé, néhány csapolt sör és a ház borai. Ebből volt is egy kis aggodalom, mivel az egyik pincér ötfajta bort említett, amikor a ház borairól kérdeztük, míg egy másik már csak egy fehér és egy vörös borról beszélt. Végül mi legalább négyfajtát megkóstoltunk és nem kellett felárat fizetnünk, szerencsére.

Értékelés

Panni Peti
Berendezés 4/5 5/5
Mosdó 5/5 5/5
Felszolgálás 5/5 3/5
Ételek íze 4/5 4/5
Tálalás 4/5 5/5
Italok 5/5 5/5
Autentikus hangulat 5/5 4/5
Ár-érték arány 5/5 4/5
ÖSSZESEN 37/40 35/40

★★★★★

Összegzés

Ha szívesen kipróbálnád az olasz gasztronómiát, akkor az Ape Regina tökéletes hely az első alkalmak egyikére. Itt aztán szinte minden van, ami egy kicsit is a talján konyha része, úgyhogy bármit megkósolthatsz és nem kell aggódnod a számla miatt, csak amiatt hogy hogyan mész (vagy gurulsz) haza.

Ha már tudod, hogy mi a kedvenc, akkor már célirányosan kereshetsz új helyeket: a város legjobb pizzáját, legjobb lasagnáját, legjobb risottoját, legjobb profiterolját. Ha már van tuti favoritod, ne tartsd magadban, oszd meg velünk. Írj kommentet itt a blog.hu-n vagy a facebook oldalunkon! Fedezzük fel együtt a város legjobb ízeit!

#eattheworldin2018 #eattheworldinbp

Szólj hozzá

budapest magyarország olaszország európa étterem gasztronómia pizza olasz konyha all you can eat ape regina