2018. jan 18.

Megálló a sógoroknál

írta: Peter JAKAB
Megálló a sógoroknál

Már január közepe van, két hete indultunk el gasztrovilágkörüli utunkra, lassan ideje, hogy továbbálljunk Szlovákiából. Következő megállónk Ausztria lesz, amely szintén jól ismert a nagy többség számára, de azért van pár dolog, ami még engem is meglepett, amikor jobban utánanéztem a dolgoknak.

aut_v1_masolata.jpg

Eredeti kép: Intercontinental

Látnivalók

Az Osztrák Köztársaság hazánk nyugati szomszédja, területe közel azonos Magyarországéval, lakossága pedig kb. 8 és fél millió fő. Fővárosa Bécs (Wien), amely a magyar határhoz közel fekszik, így elég könnyen megközelíthető, ahogy azt lentebb részletesen bemutatjuk. Ausztria - hazánkhoz és Szlovákiához hasonlóan - nyúlánkabb kelet-nyugati irányban, így a legnyugatibb (Vorarlberg) és a legkeletibb (Burgenland) tartományt több, mint 6 óra autóút és csaknem 700 km választja el. (Ez körülbelül olyan távolság, mint a Győr és az erdélyi Nagyszeben közötti.)

schonbrunn_wien_info.jpeg

Schönbrunn (Kép: Wien info)

Az első, ami eszünkbe juthat Ausztriáról Bécs és az Alpok hegyei. Bécs egy fantasztikus világváros a Duna partján, rengeteg mindenben hasonlít Budapesthez - elhelyezkedésében, lakosságában, csodálatos építészetében. Érdemes megnézni a hangulatos óvárost, a híres Schönbrunni kastélyt, beülni egy kedves kávéházba vagy cukrászdába, esetleg meglátogatni egy múzeumot. A bécsi Prater a helyi városliget, ahol egy óriási vidámpark található. Az állatbarátok számára az állatkert is megéri a látogatást. Ja, és ha valaki szeret elveszni egy bazárban és csak az illatok és színek után menni, ne hagyja ki a Naschmarktot!

Bécsen túl is számos fantasztikus élményt tartogat Ausztria. Télen síelhetünk, nyáron túrázhatunk és bringázhatunk a hegyek között. Sétálhatunk Mozart szülővárosában, Salzburgban, amely egy igazi ékszerdoboz az Alpok hegyei között. Meglátogathatjuk Halstattot, amely egy hegyi tó partján fekszik és évszázadokig csak hajóval, vagy veszélyes hegyi ösvényeken volt megközelíthető.

hallstatt_places_people.jpg

Az Alpok hegyei közt rejtőző falu: Halstatt (Kép: Places&People)

Ausztria legmagasabb hegye a Grossglockner, ahol gleccsertúrára is indulhatunk és nyáron is hógolyózhatunk. Kirándulhatunk az osztrák dunakanyarhoz (lám, egy újabb hasonlóság) és megnézhetjük a grandiózus melki apátságot. Ha nem szeretnénk messzire menni, akkor csak bringázzuk körül a Fertő-tavat!

Gyors infók

Főváros: Bécs (Wien)

Hivatalos nyelv: német

Fizetőeszköz: euro

Időeltolódás: nincs

Utazás:

  • Budapest – Bécs         autóval 2 óra 30 perc
                                         vonattal 2 óra 30 perc
  • Budapest – Salzburg   autóval 5 óra
                                         vonattal 5 óra

Airbnb átlagár:

  • Bécs – 18 000 Ft/éj (2 főre)
  • Salzburg – 24 000 Ft/éj (2 főre)

Élelmiszer árak: 7 500 Ft/nap

Enni és innivalók

Ahogy a szlovák konyhára, úgy az osztrákra is fokozottan igaz, hogy sok rokonságot mutat gasztronómiánkkal. Hegyvidéki országhoz méltóan gyakran kerül hús az asztalra, elsősorban marha és sertés, kisebb mértékben baromfiak. Rendkívül elterjedtek a különböző wurst-ok, kolbászok. Vaddal is gyakran találkozhatunk a tányérunkon. A talán legismertebb húsétel a bécsi szelet, amely borjúból készül.

k_sesp_tzl_wikipedia.jpg

Käsespätzle, vagyis sajtos nokedli - az osztrákok túrós csuszája (Kép: Wikipedia)

A különböző régiók konyhája egyébként számos eltérést mutat: például Alsó-ausztria az őszibarackról, Burgenland a magyaros ízekről, Tirol a különböző gombócokról ismert. Érdemes kipróbálni a Tafelspitzet (zöldséglevesben főtt marhahús), a Käsespätzle-t (sajtos nokedli, ha engem kérdeztek, szalonnával és valamilyen érlelt sajttal az igazi), vagy a Germknödelt, azaz gőzgombócot, de még sokáig lehetne folytatni a sort.

germknodel_eatsmarter.jpg

Germknödel, vagyis gőzgombóc - vaníliaszósszal, vagy olvasztott vajjal nyakonöntve az igazi (Kép: EatSmarter)

Kiemelkedő a kávékultúra is, amit olyan, bécsi típusok képviselnek, mint a Verlängerter, a Wiener Melange, a Franziskaner vagy a Kapuziner. Ha valami alkoholtartalmút innánk, én mindenképp a söröket ajánlanám. Minden régiónak megvan a saját söre, Murauer, Villacher, Stiegl, stb. a helyi osztrák sörökben még nem sikerült csalódnom. Viszonylag gyakran találkozni Märzen típusú sörökkel is, érdemes kipróbálni.

Mostmár nem kell sokáig várnunk, és belekóstolunk Ausztria ízeibe. Zaftos húsok és kolbászok, kiváló sörök, forró gombócok? Indulás!

Szólj hozzá

turizmus sör kultúra utazás ausztria bécs európa gasztronómia tájak síelés salzburg országok látnivalók alpok stájerország karintia világkörüli út