2018. jan 04.

Ugorjunk fel a szomszédba - irány Szlovákia!

írta: Peter JAKAB
Ugorjunk fel a szomszédba - irány Szlovákia!

Első úticélunk képzeletbeli világkörüli utunkon Szlovákia. Északi szomszédunkat azt hiszem, senkinek sem kell bemutatni. Mi Pannival külön-külön már jártunk Szlovákiában, de együtt még nem. És egyébként is, minden világkörüli útnak van első állomása, valamelyik határátkelőnél el kell hagyni kis hazánkat.

Gyerekkori emlékeinkhez képest azonban Szlovákia sokkal többet tartogat. Csodálatos tájak és fantasztikus, egyedi ízek – mikor indulunk?

03.jpg

Látnivalók

A Szlovák Köztársaságban öt és fél millióan élnek, legnagyobb városa és egyben fővárosa a közel félmilliós Pozsony (Bratislava). Északi szomszédunk területe bő fele hazánkénak – mivel észak-déli kiterjedése lényesen kisebb, mint a kelet-nyugati, a legtávolabbi tájak is csupán három óra autóútra vannak a magyar-szlovák határtól. Így érdemes lehet több, rövidebb túra során felfedezni ezt a csodálatos országot.

Nyugaton érdemes meglátogatni Pozsonyt, az egykori magyar koronázóvárost. Az óváros, a vár, a híres kék templom és még számos más látnivaló gondoskodik arról, hogy ne unatkozzunk. Érdemes végigsétálni a város sétálóutcáján, a Michalska ulicán. Ja, és simogassátok meg Cumil fejét. ;)

pozsony_varazslatos_karacsonykor_visitbratislava_small.jpg

Pozsony varázslatos karácsonykor (Kép: VisitBratislava)

Ha Szlovákia középső részét vesszük célba, akkor természet és ember alkotta látnivalók egyaránt várnak minket: a középkor jelentős bányavárosa, Körmöcbánya (Kremnica), a Janosikove Diery (Jánosík-barlangok) túraösvényei, Árva  csodálatos vára, vagy a Magas-Tátra szépségei mind megérnek egy látogatást.

Kelet-Szlovákiában kiemelendő Kassa, amely az ország második legnépesebb városa. Hangulatos főutcájának ékköve a Szent Erzsébet-dóm, amely arról híres, hogy itt nyugszik II. Rákóczi Ferenc fejedelem.  Északabbra utazva található Szepesvár, amely Közép-Európa legnagyobb vára. Ne feledkezzünk meg a Szlovák Paradicsomról sem, amely megtévesztő neve ellenére nem, nem egy különleges, juhtúróval töltött zöldség, hanem egy csodálatos nemzeti park erdőkkel, patakokkal, érintetlen tájakkal.

Nos, ha egy picit belefáradtál az olvasásba, akkor csekkoljátok le ezt a timelapse videót, nekem nagyon meghozta a kedvem ahhoz, hogy hegyek-völgyek közt barangoljak.

Na jó, ennyi hegymászás után biztos ti is megéheztetek, úgyhogy már csak néhány gyors infó és beszélhetünk a szlovák konyháról.

Gyors infók

Főváros: Pozsony (Bratislava)

Hivatalos nyelv: szlovák

Fizetőeszköz: euro

Időeltolódás: nincs

Utazás:

  • Budapest – Pozsony       autóval 2 óra
                                            vonattal 2 óra 30 perc
  • Budapest – Kassa           autóval 3 óra
                                            vonattal 3 óra 30 perc

Airbnb átlagár:

  • Pozsony – 15 000 Ft/éj (2 főre)
  • Kassa – 14 000 Ft/éj (2 főre)

Élelmiszer árak: 6 000 Ft/nap

Enni és innivalók

A szlovák gasztronómiára a legnagyobb hatást a magyar, a cseh és az osztrák konyha gyakorolta, így sok étel ismerős lehet. A hegyi legelőknek köszönhetően a helyiek étrendjének fontos eleme lett a juhtej és az abból készült túró, a bryndza, amelyet könnyű felismerni karakteres ízéről. (Érdekesség, hogy a bryndza egyébként vlach eredetű szó.) Ebből aztán számos étel készül, melyek közül valószínűleg a legnépszerűbb és nálunk is a legismertebb a juhtúrós galuska (bryndzové halušky). Említendő még a juhtúrós pirog (bryndzové pirohy), amely szintén krumplis tésztából áll, melybe krumplis-juhtúrós keveréket teszünk.

juhturos_galuska_welcometobratislava.jpg

Juhtúrós galuska, avagy bryndzové halušky (Kép: WelcomeToBratislava)

A szlovák konyha azonban nem csak a juhtúrón alapszik. A hegyes, erdős vidéken sok hús kerül az asztalra – a leggyakoribb a sertés, és viszonylag gyakran találkozhatunk vadakkal is, szerencsére inkább csak a tányérunkon. Jellemző zöldségek a krumpli, a különféle gombák és a káposzta – tipikus szlovák karácsonyi étel például a kapustnica, vagyis káposztaleves, amelynek elkészítési módja tájanként eltérő.

Ha egy szlovákot megkérdezünk, biztosan rengeteg más ételt is felsorolna, pl. a knédlit, a Žemľovka-t (ami egyébként közeli rokona a mi máglyarakásunknak), vagy a gőzgombócot (Parené buchty), ezek azonban egyrészt ismerősek nekünk, másrészt hagyjunk specialitásokat más országok fiainak. A knédlivel és a gőzgombóccal hadd büszkélkedjenek a csehek és az osztrákok. :)

Az italokról se feledkezzünk meg! Noha Szlovákiában találni helyi borokat is (elsősorban fehéret), sokkal ismertebbek (és véleményem szerint jobbak) a sörök. A legismertebb talán a Zlatý Bažant, vagyis arany fácán, amely nálunk is viszonylag elterjedt. A ratebeer sör-értékelő portál alapján egyébként a legjobb a rozsnyói Kaltenecker sörfőzde Chopper IPA-ja, vagyis india pale ale-je. Mindenesetre az biztos, hogy a csehek hatása érezhető a szlovák sörkultúrán.

A röviditalok között is érdemes szétnézni, mert sok különlegességgel találkozhatunk. A slivovica egy pálinkához nagyon hasonló gyümölcspárlat, amely szigorúan szilvából készül. A borovička színre hasonlónak tűnhet, de borókabogyóból készül, az íze pedig jobban hasonlít a ginére. A gyógynövény-alapú likőrök is elterjedtek, mint a Bentianna vagy a Demänovka. A tátrateát pedig azt hiszem, senkinek nem kell bemutatni.

tatratea.png

A Tatra Tea kollekció (Kép: Tatra Tea)

Szlovákia tehát gőzölgő, zaftos húsokkal, zamatos juhtúróval és sajtokkal, tartalmas köretekkel, finom sörökkel és szívmelengető likőrökkel vár minket. Hamarosan belekóstolunk!

Szólj hozzá

budapest turizmus sör kultúra utazás magyarország szlovákia európa tátra gasztronómia tájak kassa országok pozsony látnivalók világkörüli út