2018. ápr 19.

De akkor hol együnk hambit?

írta: Peter JAKAB
De akkor hol együnk hambit?

Járjuk a világot (többnyire csak képzeletben) és a budapesti éttermeket (azokat tényleg), és elég sok helyen megpróbálkoznak, hogy a hamburgert "helyi" ételként adják el, vagy legalábbis az adott országra jellemző sajátosságokkal tegyék izgalmasabbá. Kézenfekvőnek tűnik a dolog, hiszen a hambi eleve elég nagy szabadságot ad az alkotónak, mivel az adott kereten belül (félbevágott zsömle közé kerülnek a hozzávalók) elég nagy a "séf" mozgástere. Jó ötlet ez? És hol együnk akkor igazán jó hambit?

 pexels_com.jpg

(Kép: Pexels.com)

Tapasztalataim szerint ezeket inkább jobb elkerülni, de ugyanakkor az eszem azt mondja, hogy simán lehet az új, a különleges kombó jobb, mint a megszokott hús-ketchup-mustár-saláta összeállítás. Persze nehéz meghúzni a határt, hogy hol ér véget a klasszik hambi és hol kezdődnek az izgalmas, kísérletező újítások. Mindenesetre az tuti, hogy mi már ettünk jobb és rosszabb hambikat is.

Felvetődött viszont a fenti kérdés, ezt pedig szeretnénk megválaszolni - mégpedig a ti segítségetekkel!

Hol együnk igazán jó hambit?

Összedugtuk a fejünket Pannival és végiggondoltuk, hol ettünk már hambit Budapesten és melyik okozott nekünk maradandó ízélményt. Az alábbiakban a mi top3-unkat olvashatjátok 2 meglepetésvendéggel.

Fontos megjegyezni, hogy ez egy szubjektív lista, amolyan "vitaindító" jelleggel. Nem jártunk minden helyen, sőt, nem vállalkoztunk még (aláhúzom: még) arra, hogy végigegyük a más toplistákon szereplő helyeket, úgyhogy amelyik helyre épp betévedtünk, rákerülhetett a listára. Nézzük, hogy melyek éltek a lehetőséggel!

pexels.jpg

(Kép: Pexels.com)

 5. Kandalló Kézműves Pub 

Ha szívesen részt vennél egy szerelmi háromszögben egy korsó kézműves sörrel és egy zaftos hambival, ez a te helyed. Ebben a pubban minden adott egy görbe péntek estéhez vagy annak indításához a bandával. A hambi dícséretes és a többi kaja is nagyon jó, érdemes kipróbálni!

 4. W35 Burger Bar 

Ez a hely nem tegnap nyílt, talán a gasztro- és streetfood-forradalom egyik legkorábbi budapesti képviselője. Az egyik legjobb hambi amit valaha ettünk, mexikói kajában is erősek.

És a húsmentes hambik? 

/Jakab Anna/

Ha már a hambiknál tartunk, akkor ne felejtsük el, hogy Budapest óriási és megannyi remek hambival találkoztunk már. Most hogy minél több fajta ízt kipróbáljunk, megkóstoltuk a vegán hamburgereket is.

Ilyenkor a környezetemben sokan csak nevetnek. „Ugyan mit adhat egy hamburger, amiben nincs hús”. Még mindig olyan világban élünk ahol az emberek azt hiszik, hogy a vegetáriánusok és a vegánok éheznek, mert csak répán és vízen élnek. A helyzet viszont az, hogy itt Budapesten elterjedőben vannak azok az éttermek, amelyek őket hivatottak kiszolgálni.

Fel is kerestük a Veganlove nevű gyorséttermet, ahova tök mindegy mikor mész, tele van. (Igen annyira bejött a hely, hogy már nem egyszer voltunk). Az étlapon főleg hamburger és hot-dog található, de simán összerakhatsz egy salátát, illetve a vegán édességeket is kipróbálhatsz.

Én egy édesburgonyás burgert nyomtam, ami tökmagos tönkölyös buciban édesburgonya pogácsát jelent. Ezen kívül van még benne sült cukkíni, céklás tormakrém, retekcsíra, paradicsom, madársaláta és bazsalikomos házi ketchup. Szóval nem maradtam éhen. Habár leülni sosem tudtunk azért otthon is ugyanolyan jól esett a kaja, és a kiszolgálás mindig ötös.

Nem akarok a vega életmód hírnöke lenni egyszerűen csak azért írok erről, hogy lássátok mennyi lehetőségetek van, az étkezéseitek változatosságát illetően. Az internet tele van jobbnál-jobb receptekkel, mindent érdemes kipróbálni. 6 recept, ha vegán hambira vágysz

Itt találsz néhány éttermet, ha vega vagy vegán kajára vágynál:

Szóval, ha netán nem ezt az életmódot éled, de kedveled a zöldségeket akkor hajrá, mindenképpen próbáld ki az alábbi helyeket.

 3. Attaboy Streat Food Bistro 

Nekem sokáig ez a hely jelentette a csúcsot. Nagyon szimpi hely, jó kiszolgálás és isteni hambik. Már-már tökéletes helynek tűnt, míg egyszer a szokásos csodás hamburger helyett valami kimeredt, hideg májashurkás zsömlére emlékeztető dolgot kaptam. Máig nem értem, mi ment félre (és hogy lehetett egy hambinak hurkaíze) de csalódtam a helyben.

De ez csak az én véleményem, Panni mindig jókat evett itt és mások sem panaszkodtak akiket ismerek. Magabiztos top3-as az Attaboy Bistro.

 2. Semmi Extra Újbuda 

Lehet, hogy a lokálpatriótizmus miatt, de imádom ezt a helyet. Egy régi moziból alakították át, egyedi a hangulat és fantasztikusak az ételek. Már belépéskor megcsapja az ember orrát a konyha illata és ezt csak fokozza, amikor megérkezik az étel. Akárhányszor itt jártunk, mindig kiváló hambit kaptunk, nekem a szósz és a hús harmóniája maradt meg leginkább. Lehet, hogy a hely neve Semmi Extra, de a hamburgerek egész biztosan megérdemlik a dícséretet.

mr_chef.jpg

 1. Mr. Chef Gourmet Bistro 

Nem volt kérdés, hogy ki lesz nálunk a győztes. Amióta egy laza szombat délután betévedtünk a Séf Gourmet Bisztrójába és rendeltünk egy Mr. Chef burgert kis túlzással megváltozott az életünk. Na jó, a drámát félretéve, ebben a hambiban tényleg minden megvan ami kell.

Sok helyen 10-20-30-féle hamburger közül lehet választani. Itt kétféle van: húsos és vega. Ennyi. Két verzió, a keretek adottak, ebből hozzuk ki a legjobbat. A Séfnek nyilván az a filozófiája, hogy mindig a legtöbbet hozza ki az alapanyagokból és lehetőségekből és ezzel teljesen egyet tudok érteni. Az eredmény tényleg fantasztikus. Zaftos, szinte olvadó hús, a textúrája tökéletes, ahogy természetesen a fűszerezés is. Hagymalekvár, aszalt paradicsom, olvadó sajt - ez egy szimfónia. Egyértelmű győztes. Ezt mindenkinek ki kell próbálnia.

 +1 Deep Burger 

A Deep Burger azért csalóka, mert itt még nem ettem hamburgert. Amit viszont ettem, az elképesztően jó volt. A pastrami szendvics valami isteni: zamatos, omlós marhahús tökéletes buciban, pont a megfelelő mennyiségű mustárral. Tökéletes. (Ha érdekel, hogy készül, katt ide!)

Azt hiszem ideje lenne beugrani egy hambira, mert a pastramiból kiindulva nagyon jó a konyhájuk. De ha már ott vagyok, csábító, hogy a járt utat válasszam. Mindig ezek a morális dilemmák...

 amazingribs_com.jpg

A pastrami szendó lelke: maga a pácolt, füstölt marha, vagyis a pastrami

Ez volt a mi összeállításunk, de ahogy fentebb írtuk, ez a szubjektív lista csak a mi tapasztalatainkat, véleményünket tükrözi. Nektek mi a kedvencetek? Ne habozzatok, osszátok meg velünk itt a blogon, esetleg facebookon vagy instagramon. Segítsetek nekünk megtalálni A budapesti hambit. Mert egy jó kiindulópontra minden világutazónak szüksége van! #eattheworldin2018 #eattheworldinbp

Szólj hozzá

budapest amerika usa étterem gasztronómia hamburger szendvics egyesült államok bbq sandwich barbecue amerikai konyha