2018. ápr 03.

Tüzes, fűszeres, pikáns - üdv Mexikóból

írta: Jakab Anna
Tüzes, fűszeres, pikáns - üdv Mexikóból

Eddig még soha nem voltam kifejezetten mexikói étteremben, ezért nagy izgalommal vártam, mit tartogat nekünk az este. Nem is csalódtam, hiszen igazi fiesta hangulat fogadott az V. kerületi Iguana Bar & Grill étteremben. Tele van élettel és mindenfelé nevető, sztorizó emberekkel. Minket is megcsapott ez a szellem és már óriási vigyorral az arcunkon foglaltuk el a helyünket a nekünk fenntartott asztalnál.

img_20180209_200751.jpg

A mexikói hangulat adott

Rendeljünk

Most fordult elő előszőr az étterem látogatásaink során, hogy nem tudtunk egyből választani. Mindent szerettünk volna megkóstolni, de mivel ismerjük magunkat és nagyjából a mexikói konyhát is, nem lett volna kellemes a vége. Végül alaposan átgondolva és az étlapot aprólékosan átolvasva végül én egy burritó mellett döntöttem. Jó fajta csirkehússal és különböző salátával megpakolva, mellé babpüré és kész a fullos vacsora.

Kicsit meglepődtünk, mert elsőre nem tűnt nagy adagnak és valjuk be ilyenkor mindenkinek megfordul a fejében, hogy ha már fizetek akkor szeretnék jóllakni és mi ez amit elém raktak?! Aztán mire befejeztük, alig bírtunk megmozdulni. Ennyit arról, hogy ne ítélj első látásra.

img_20180209_193020.jpg

Sertés burrito babpürével és salsával

Meg volt azért rendesen pakolva az a burritó. A bab kellemes, enyhén édeskés íze szuperül ellensúlyozta a hús zamatát, a fűszerek csípősségét. Nem szeretem a túl csípős ételeket, de ez pontosan jó volt.

Peti véleménye:

Úristen, rég volt, hogy egy helyre szinte másnap vissza akarjak menni... Az étlap az ínycsiklandó lehetőségek tárháza és csak egyet tudok megkóstolni. Hosszas mérlegelés után végül egy chimichanga mellett döntöttem (amiről mindig Deadpool jut eszembe, pedig, mint kiderült, nem is ez a kedvenc kajája *mind blown*). Szóval a chimichanga tulajdonképpen egy olajban kisütött burrito és ebből következik, hogy egy elég nehéz kaja. Ezt hivatott lazítani a mellé kínált avokádó szósz és paradicsom salsa. Összességében, noha a szósz jó volt, valami még hiányzott, különösen a köretként tálalt rizzsel nem állt nekem össze a dolog.

A chimichangához micheladat kértem. (Íme egy mondat, amivel holnap menőzhetsz a suliban/munkahelyen.) A michelada-dolgot két oldalról közelíteném meg. Az Iguana-ban ez egy csapolt sör, lime-mal tálalva, a pohár szélét pedig sóba mártják. Szerintem nem valami jó, de egy próbát érdemes tenni vele.

Ellenben az originario mexicano Michelada egy, a hagyományok szerint a másnaposságot gyógyító ital: sör fűszerekkel és szószokkal felturbózva, sózott pohárszéllel. Persze lehet, hogy az Iguanaban csak törzsvendégeknek, vagy külön kérésre dobják bele az Erős Pistát a Kőbambiba, ki tudja.

Igazságtalan lenne emiatt negatívan megítélni a helyet, mert Panni burritoja is finom volt és a környező asztalokról is isteni illatok jöttek. Lehet, hogy nem jót választottam, de az is lehet, hogy a hely egyike azoknak a helyeknek, ahol minden egész finom, csak az a pici plusz hiányzik.

img_20180209_191522.jpg

Michelada a'la Iguana

Benyomások

Hangulat csinálásból ötös a hely, remek pincérekből és jó kedvű asztaltársaságokból nincs hiány. Még nem voltunk Mexikóban, úgyhogy nem volt nehéz, de a hely atmoszférájának sikerült eléggé átállítani az agyunkat, teljesen bele tudtuk magunkat élni abba, hogy egy kisvárosban vagyunk valahol félúton Monterrey és Guadalajra között.

Az egészről eszembe jutott az a spanyol szó, amit egy lefordíthatatlan kifejezéseket bemutató cikkben láttam. A "Sobramasa" jelentése az étkezés után az asztalnál együtt töltött idő. Ez akár az Iguana neve, vagy mottója is lehetne, úgy tűnt senkinek nem akarózott hamar felállni az asztaltól kaja után. (Mondjuk lehet, hogy csak a brutálisan laktató finomságok miatt.)

sobremesa_theculturetrip.jpg

(Kép: The Culture Trip)

Fizessünk

Két főételért, egy borért és egy micheladaért kis borravalóval nyolcezret fizettünk - lehetett volna ez több is, de a pincérhölgy elfelejtette kihozni a második sört Petinek... Összességében ez nem kevés, de a Belváros szívében ezért a hangulatért szerintem ez a reális.

Értékelés

Panni Peti
Berendezés 3/5 4/5
Mosdó 4/5 4/5
Felszolgálás 4/5 3/5
Ételek íze 3/5 4/5
Tálalás 4/5 4/5
Italok 3/5 3/5
Autentikus hangulat 4/5 5/5
Ár-érték arány 3/5 3/5
ÖSSZESEN 28/40 30/40

★★★★

img_20180209_193005.jpg

Chimichanga

Összegzés

Az Iguana szerintem egy kifejezetten jó hely, de inkább azoknak ajánljanám, akiket nem csak az érdekel, ami a tányérjukra kerül. A különlegességek, a széles választék, az illatok és hangulat az, ami miatt a leginkább érdemes idejönni. Egy, de lehet hogy két próbát is megér a hely, mert rengeteg a lehetőség és ki tudja, lehet, hogy egy középszerű burrito után valamelyik chilibe vagy enchilada-ba fogsz beleszeretni és válsz törzsvendéggé.

Ja, és ami még külön emeli a hely fényét, hogy még úgy hoznak ki kaját, hogy nagyban serceg a serpenyőn, és terjeng az elképesztő fűszeres illat. Ha koncentrálok, még érzem az orromban. Egy ilyenért tuti, hogy vissza kell mennünk! #eattheworldin2018 #eattheworldinbp

Szólj hozzá

budapest amerika sör utazás étterem mexikó gasztronómia tortilla chili salsa burrito mexikói konyha világkörüli út texmex