2017. dec 26.

Karibi vibe és egyedi atmoszféra - irány Kuba!

írta: Peter JAKAB
Karibi vibe és egyedi atmoszféra - irány Kuba!

Következő úticélunk képzeletbeli világkörüli utunkon Kuba: a karib térség legnépesebb szigetországa. Az ország, amelyről bizonyára mindenki hallott már: dohány és kávé, Che Guevara és Castro, rum és koktélok – utóbbira később még visszatérünk.

havanna_kulonleges_atmoszferaja_gq.jpg

Havanna atmoszférája egészen különleges (Kép: GQ)

Látnivalók

A Kubai Köztársaságban 11,3 millión élnek, fővárosa Havanna. A parton gyönyörű strandok és a spanyol gyarmati időkben épült, utánozhatatlan hangulatot árasztó városok találhatók. A tengertől távolodva Kuba másik arcát is megpillanthatjuk. A fő sziget a Nagy-Antillák szigetláncának legnagyobb tagja (területe Magyarországéval közel azonos), hegycsúcsai több helyen is 1000 m fölé nyúlnak, legmagasabb pontja egy közel kétezres csúcs. Hegyvidékein különleges tájakat, növényeket és állatokat figyelhetünk meg.

Az utóbbi időkben a szocialista ország egyre nagyobb teret enged a turizmusnak és nem is véletlenül: a különleges hangulat rengeteg utazót vonz a szigetre. A legnépszerűbb látnivalók a csodálatos, fehérhomokos strandok és Havanna utcái, épületei. Érdemes még meglátogatni a Valle de Viñales különleges tanúhegyeit, Trinidad gyönyörű utcáit vagy az El Nicho vízesést.

valle_de_vinales_flickr.jpg

Földöntúli táj: Valle de Viñales (Kép: Flickr)

Gyors infók

Főváros: Havanna

Hivatalos nyelv: spanyol

Fizetőeszköz: kubai peso

Időeltolódás: 5 vagy 6 óra (nincs óraátállítás)

Repjegy:

  • Varadero – akár 125 000 Ft/fő (oda-vissza) link
  • Havanna – akár 170.000 Ft/fő (oda-vissza) link

Airbnb átlagár:

  • Varadero – 12 400 Ft/éj (2 főre)
  • Havanna – 16 200 Ft/éj (2 főre)

Élelmiszer-árak: 2000 Ft/nap (1,5 pénz emoji)

 Enni és innivalók

A kubai gasztronómiára a legnagyobb hatást az afrikai és a spanyol konyha gyakorolta. Jellemző a hüvelyesek használata, mint a bab és a kukorica, a leginkább Kubára a fekete bab jellemző, amelyet gyakran készítenek rizzsel és sült csirkével vagy sertéssel, de levest is készítenek belőle. Szigetországhoz illően népszerűek a halak és a tenger gyümölcsei: tintahal, rák, languszta és sorolhatnánk. Néhány izgalmasabb étel pl. a főtt cápa, vagy a krokodil-ragu. Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban rendkívül kedvelt a Cubano (vagy Cuban) szendvics, amely ugyan Kubából származik, de igazán népszerű Floridában lett. A sonkás-sajtos-mustáros, kubai kenyérrel készített szendvicset a kubai bevándorlók tették ismertté és az amerikaiak egyik kedvencévé.

kubai_sertessult_rizzsel_es_fekete_babbal_the_gourmet_rd.jpg

Kubai sertéssült rizzsel és fekete babbal (Kép: The Gourmet RD)

Muszáj említést tenni a rumokról. A rumot – más röviditalokhoz hasonlóan – erjesztéssel és lepárlással készítik, fő alapanyaga a cukornád leve, esetleg a cukorgyártáskor fennmaradó melasz. Az így keletkező rum a fehér rum, a rum színét a tölgyfahordóban történő érleléstől (arany rum) és a színezékként esetleg hozzáadott karamelltől (barna rum) kapja.

A kubai rum jellemzően érlelt, vagyis añejo, melynek íze simább, színe arany, vagy barna. Nem véletlen a Cuba Libre a világ egyik legismertebb koktélja. Napjainkban Kubán kívül csak egy kubai – precízen megfogalmazva: Kubában készített – rummárka kapható: a Havana Club. Ennek oka a kubai rendszer és a világpiac kapcsolatában keresendő.

kubai_rumok_esquire.jpg

Kubai rumok (Kép: Esquire)

A következő bejegyzésünkből kiderül, hogy hol és hogyan vetettük bele magunkat a kubai gasztronómiába. Fekete bab, tengeri herkentyűk, kreol fűszeres ízek, rum és koktélok, reméljük, hogy igazi karibi élményekről számolhatunk be nektek Budapestről is.

Szólj hozzá