2018. sze 17.

Mi újság a messzi északon?

írta: Jakab Anna
Mi újság a messzi északon?

Skócia az az ország, ami nekem a bakancslista első helyét foglalta el már hosszú-hosszú ideje. Örülök, hogy idén végre eljutottunk ebbe a csodálatos országba és biztos vagyok benne, hogy nem az utolsó alkalom volt, hogy élveztem a helyiek vendégszeretetét. Szerencsére Peti is hasonló lelkesedéssel vetette bele magát az utazás örömeibe, úgy hogy mindkettőnknek felejthetetlen élményekben volt részünk. Mielőtt pedig rátérnénk a kajákra, beszéljünk egy kicsit Skóciáról, és hogy mit tartogat nekünk a messzi észak.

sco_v1_small_sq.jpg

Látnivalók 

A bejegyzésünk kicsit rendhagyó lesz, mivel Skóciában már jártunk és elég frissek az élmények. Nehezen tudom megfogalmazni, mi az ami igazán megragadt bennem. Talán az utcán kedvesen mosolygó emberek, a sok zöld park, a virágzó nárciszok, a 10 fok és a csodálatos napsütés vagy a parkokban grillező, focizó, tollasozó, zenét hallgató, jógázó, rögbiző emberek.

Ha látnivalókról van szó, akkor nyilván nem ez az amit az ember olvasni akar. Habár engem inkább ezek vonzanak mint a történelmi kincsek, persze azokat is szívesen megnézem és megismerem a történetüket. Ha egy másik országban járok mindig az arcokat nézem. Onnan tudom, hogy ott jó élni, mert az arcok azt tükrözik. 

negative-space-sea-cliffs-mountains-scotland-pixabay-thumb-1.jpg

 Kép: negativespace.co

Még a látnivalók előtt érdemes egy dolgot tisztázni. Akkor most Skócia külön ország vagy sem? Szerintem sokaknak rémlik valami népszavazás a függetlenségről, de a teljes sztori elég komplikált, úgyhogy megpróbálom összefoglalni.

Az Egyesült Királyság egy egységes, önálló kormánnyal és parlamenttel rendelkező állam, ennek pedig része, úgynevezett "alkotó országa" Skócia, amelynek szintén van parlamentje és kormánya, azonban ezek afféle önkormányzatként működnek, a Királyság alá rendelve. Ha valaki szeretné tovább bonyolítani, böngészgesse az ábrát. A lényeg, hogy Skócia egy olyan ország, amely része ugyan a Nagy-Britanniának és az Egyesült Királyságnak is, mégis minden adott ahhoz, hogy mi önállóan fedezzük fel. És hogy miért?

british_isles_euler_diagram_15_svg.png

Kép: Wikipedia

Azért, mert Skócia annyi érdekességet, látnivalót, ízt és zamatot tartogat, amit sokkal nagyobb területek is megirigyelnének. Az angol-skót határ lágy lankái, az "Öv", vagyis az Edinburgh és Glasgow közötti gazdag ipari városok építészete, műveszete, hamisítatlan északi módon pezsgő forgataga, a zord Felföld és a tengerparti kis halászfalvak... És akkor még nem hagytuk el a szárazföldet és nem hajóztunk a híres loch-okon (tavakon) és nem merészkedtünk ki sem a szigetekre, sem a nyílt tengerre.

Edinburgh az egyik legszebb város, ahol valaha jártam. Tele van varázslattal, kicsit mintha egy kosztümös filmbe keveredtünk volna - kivéve, hogy tele van trendin öltözködő fiatalokkal, hiszen egy egyetemvárosról beszélünk. Az egyik pillanatban modern, a másikban régi épületeken legeltethetjük a szemünket, az egész mégis egységes. Érzed, hogy ez a kettő együtt Edinburgh és ez így van jól.

dsc01079_2.JPG

Régi + Új = Edinburgh

Glasgowt inkább karakteres városnak hívnám, mint szépnek. Képzelj el egy steampunk metropoliszt, amit egy folyó szel ketté, rajta a mi Lánchidunk miniatűr mása, két partján pedig főleg modern épületek, mivel a Birodalom egykori második városa (Glasgow jelentős kikötő és hajóépítő iparváros volt) túl van már első fénykorán. Szerencsére az utóbbi évtizedekben újra fejlődésnek indult a környék a kultúrára, a tudásra és az oktatásra építkezve. Szeretik a dolgokat újragondolni, amire jó példa a folyóparti rozsdaövezetbe épült közlekedési múzeum vagy a templomból átalakított Oran Mor nevű étterem és pub.

Ahogy az egyik szállásadónk mondta, Edinburgh egy kozmopolita főváros, Glasgow pedig a munkásosztály városa. Még ha nem is érződik ez az ellentét lépten-nyomon, azért jócskán találunk példákat. A szűk és zsúfolt földalatti igazi glasgowi eszköz, Edinburgh-ra inkább a bumfordi emeletes buszok és a modern villamos jellemző. Glasgow-n végigsétálva utunk századfordulós közparkokkal kezdődik és revitalizáció alatt vagy előtt álló ipari területekkel végződik. Ezzel szemben Edinbugh-ban a fő tengelyt a történelem adja: a középkori vártól az új skót parlament épületéig sétálhatunk. Nagy a kontraszt és mégis mindkettő nagyon Skócia. Egyiket se hagyjátok ki.

Egyébként a Tripadvisor szerint a legkirályabb látnivalók az Edinburgh felé magasodó Arthur's Seat és a Skót Nemzeti Múzeum (7. emeletéről fantasztikus kilátás tárul elénk), de Erzsébet királynő egykori lakóhajójáról, a Royal Yacht Britanniáról is érdemes lepillantani, miután végigjártuk - szerintünk egyébként utóbbi meglátogatását a a múzeumfóbiásoknak is érdemes megfontolni. A csodás kastélyok, varázslatos szigetek, hegyek, tavak, nehéz abbahagyni a felsorolást, de térjünk át talán a skót gasztronómiára.

 

skocia.png

Enni-innivalók

Az ír gasztronómiáról már írtunk és a skót a földrajzi hasonlóságok miatt sok mindenben megegyezik. Ami viszont tipikusan skót, az a haggis. A források szerint viking eredetű étel a középkorban abból a praktikus okból terjedt el, hogy azt a kevés húst, amihez hozzájutottak a népek, szerették volna valamilyen olcsó zsákban tárolni - nos, ez lenne a birkagyomor. Később aztán rájöttek, hogy a zsák akár fogyasztható a becsomagolt hússal vagy belsőségekkel együtt is, egy kis zabbal felhúzva, valamint zöldségekkel és fűszerekkel ízesítve - oké, a fűszerekre a szegény egyszeri skótoknak biztos nem volt pénze, de ez a legenda, fogadjuk el. A lényeg, hogy kialakult a haggis, ami borzalmasan hangzik, de akár még jó is lehet, nem? Nos, erre még visszatérünk.

dsc01787.JPG

Full Scottish Breakfast! A főbb szerepekben: nagy barna cucc - haggis, fekete cucc - black pudding, paradicsom - paradicsom, kis barna cuccok - gomba, jobb felül pedig skót krumplis lepény. A tojást és a bacont remélem felismeritek.

Érdekes egyébként, hogy a hosszú ideig fennálló angol-skót ellentétek és az "ellenségem ellensége a barátom" logika mentén a francia konyha komoly hatást gyakorolt a skótra. A fahéj, a kagyló és a snidling szavakra is átvették a francia kifejezéseket a skótokra.

Jól van igyunk is valamit. Szeretnék írni nektek rengeteg dolgot a whisky-ről de szerintem jobban jártok, ha inkább a Barman's Choice-ot olvasgatjátok. Én ugyanis nem vagyok oda a whisky-ért (azért természetesen elszopogattam egy párat egy glasgowi pubban), de ódákat nem tudok zengeni róla, sajnálom.

Érdekesebb viszont, hogy egy ekkora intézmény, mint A Skót Whisky árnyékában milyen más piák élnek még meg. A lista sajnos rövid de érdemes próbálkozni, főleg a kifejezetten jó skót söröket. A whiskyfőző hagyományok jót tettek a kézműves illetve craft sörfőzésnek és kollaborációknak is teret adnak - mi például ittunk iszonyat jó whisky hordóban érlelt cidert, ha tehetitek próbáljátok ki.

homemade-irish-cream-4.jpg

Atholl Brose (Kép: threehundredandsixtysix)

Érdemes még adni egy sanszot az athol brose nevű "folyékony zabkásának", ami egy zabból, mézből és whiskyből készített, krémlikőrszerű ital. És persze teázhatunk is, hiszen azért mégis az angolok gyakorolták a legnagyobb hatást a skót gasztronómiára.

Hamarosan bemutatjuk, hogy milyen finomságokat kóstoltunk itt Budapesten és a messzi északon. #eattheworldin2018 #eattheworldinbp

Szólj hozzá

turizmus sör kultúra utazás európa pub skócia söröző gasztronómia whisky tájak országok whiskey egyesült királyság glasgow edinburgh haggis látnivalók cider világkörüli út fish&chips