2018. máj 10.

Kalandok a smaragd szigeten

írta: Peter JAKAB
Kalandok a smaragd szigeten

Pár hete még azzal kezdtem egy hasonló bejegyzésem, hogy milyen jó lenne ebben a nagy téli hidegben a napfényes Marokkóba utazni. Azóta megjártuk Mexikót és az Egyesült Államokat és készen állunk, hogy újra átszeljük az Atlanti Óceánt. A célpont ezúttal Írország és lám: milyen jól esne most a szinte kánikulai májusban az ír sziget hűvös, szellős időjárása (persze csak akkor, ha nem eredne el az eső félóránként). Lássuk, mit tartogat nekünk Írország!

ire_v1_small_sq.jpg

Látnivalók

Először is tisztázzuk: Írország, pontosabban az Ír Köztársaság nem azonos az Ír szigettel. Utóbbi magába foglalja előbbin kívül Észak-Írországot is, amely az Egyesült Királyság része, tehát a legfontosabb különbség, hogy euróval vagy fonttal fizetnek a boltokban, illetve hogy ünneplik-e Harry és Meghan esküvőjét, vagy nem.

Viccet félretéve, Írország évszázadokig angol/brit uralom alatt volt, így szinte mindenki beszél angolul, de az ír is hivatalos nyelv és törekednek arra, hogy minél szélesebb körben használják is. Az ír kultúra azonban szerencsére nem csak a különleges, kelta nyelvben nyilvánul meg: olyan különleges atmoszférája van, hogy

elég pár pillanatra látnunk a csodás tájakat és szinte érezzük a sós tengeri szelet és a nedves fű illatát.

Nem csoda, hogy számos filmet forgatnak mostanában Írországban. Emlékezetes lehet a legutóbbi Star Wars film kietlen szigete, csekkoljátok, ez bizony nem CGI...

 A csodás természeti szépségek mellett azért szerencsére van más látnivaló is számunkra. (A borítóképünkön egyébként Moher szirtjeit láthatjátok, szerintem lélegzetelállító lehet ott lenni, abszolút bakancslistás!) Az építészeti emlékek között vannak pozitív (Trinity College, Custom House) és negatív (Kilmainham Gaol börtön) kicsengésűek egyaránt. Amiről pedig később még szó lesz, az a sörkultúra: a Guiness és az ír pubok sok turistának jelentenek komoly motivációt. Híres hely a Temple Bar, de én sok rosszat is hallottam, olvastam róla, szóval én valószínűleg kihagynám. Ha jártatok már ott, várjuk a véleményeteket!

architecture-baroque-building-804715.jpg

A "The Custom House" Dublinban, a Liffey partján Photo by João Jesus from Pexels

Gyors infók

Főváros: Dublin

Hivatalos nyelv: angol, ír

Fizetőeszköz: euro

Időeltolódás: Budapesthez képest -1 óra

Repjegy (oda-vissza 1 főre):

  • Dublin - akár 23 000 Ft link
  • Cork - akár 50 000 Ft link

AirBnB átlagár (2 főre):

  • Dublin - 34 000 Ft/éj  link
  • Cork - 28 000 Ft/éj link

Élelmiszer árak: 9 000 Ft/nap

Enni-innivalók

Lassan kezdhetünk hozzászokni, hogy a gasztronómia olyannyira a földrajz, az éghajlat és a szomszédos kultúrák függvénye, hogy akár matekórán is tanulhattuk volna az összefüggést. A smaragd sziget éghajlata és az elnyomás alatti szegénység vezetett ahhoz, hogy olyannyira a krumpli lett a fő táplálék, hogy egy időben egyes fajtáit ír krumplinak hívták. A XIX. századi nagy éhínségről nem beszélnék sokat, de az biztos, hogy ez az ír történelem egy szörnyű de mégis nagyon meghatározó évtizede volt. Mindmáig nagyon fontos eleme az ír konyhának a krumpli, de az egyoldalú felhasználás, az éhezés és a kiszolgáltatottság szerencsére már a múlté.

A rengeteg csapadék következménye a legeltetés, és ha már legeltettek akkor a tehenek és a birkák tejét is felhasználták - rengeteg az ízletes tejtermék, az ír vaj különösen híres. A leggyakoribb zöldségek az írek tányérján a krumplin kívül a káposzta, a répa és a hagyma. Húsokban kevésbé válogatósak, viszont annak ellenére, hogy szigetországról beszélünk, viszonylag kevés halat esznek. Ennek fő oka egyes elméletek szerint az angol elnyomás alatti hajózási tilalom, halat inkább csak böjt alatt ettek az emberek - hínárt, tengeri moszatot viszont annál inkább.

20161012-shepherds-pie-vicky-wasik-version-a-21_seriouseats.jpg

Shepherd's pie (Kép: SeriousEats.com)

Hagyományos kaja a shepherd's pie, vagy cottage pie, illetve a black pudding, ami nem egy édesség, hanem árpával készített sült sertésvér. Jellegzetes köret a boxty, ami tulajdonképpen egy krumplis palacsinta, ha pedig igazi ír desszertre vágytok, a barmback-et kell megkóstolnotok: ez egy mazsolás kelt tészta, amit a hagyomány szerint Halloweenkor készítenek el (egyébként hasonló a mi püspökkenyerünkhöz). A közepébe legtöbbször öt dolog kerül és mindenkinek olyan sorsa lesz, ami az ő adagjába került:

  • borsó - nem fog megházasodni
  • gyűrű - megházasodik
  • pálcika - rossz lesz a házassága
  • ruhadarab - szegény lesz
  • érme - gazdag lesz

beer_poitin_independent_co_uk.jpg

Ír fekete sör és poitin (Kép: Independent.co.uk)

Most, hogy jóllaktunk, talán ihatnánk is valamit. Valószínűleg a legtöbbeknek a whisky (Írországban helyesen: whiskey) és a Guinness ugrik be és valóban, a helyiek is ezeket kedvelik leginkább. (Ja, az megvan, hogy mi a közös a Guinnessben és a halakban? Ha nem, talán jobb, ha nem kattintasz IDE) A sör és whiskey-kultúra elég magasszintű Írországban, hogy nagyon elegánsan fogalmazzunk, pubot találni nem lesz nehéz sem Dublinban, sem vidéken. Ha esetleg valami izgalmasabbra vágyunk, kóstoljuk meg a poitint. Ez tulajdonképpen az írek pálinkája: háztájiban főzik, többnyire árpából vagy krumpliból és elég ütős.

Na de ennyit az elméletről, jöjjön a gyakorlat. Egy whiskeyben érlelt, hínárba tekert shepherd's pie rendel egy korsó Guinessel! Köszi! #eattheworldin2018 #eattheworldinbp

 

Szólj hozzá

turizmus sör kultúra utazás európa söröző gasztronómia whisky tájak írek desszert óceán országok írország whiskey látnivalók világkörüli út