2018. ápr 13.

Amerika, a disznósajt és a medvezsír hazája? MIVAN?

írta: Peter JAKAB
Amerika, a disznósajt és a medvezsír hazája? MIVAN?

Hello szia Amerika! Régóta tervben van egy tengerentúli út, de van még mire spórolni, ezért most kicsit a képzelet világát használjuk, míg igazából el nem jutunk az Újvilágba. Mexikó után nézzük meg, mit tartogatnak nekünk a széles utcák a felhőkarcolók tövében. Gyere és tarts velünk!

usa_v1_small_sq.png

Látnivalók

Az Amerikai Egyesült Államok ötven tagállamból és egy szövetségi kerületből (ez utóbbi lenne a jó öreg Washington D. C.) álló független szövetségi köztársaság. Míg leírtam elfáradtam és halálra untam magam. Gondolom ezt mindenki vágja. De miért írom le mégis? Mert a kaja-kutakodás közben ez is fontos lehet. Egyes államokban ugyanis eltérő a kajakultusz. 
negative-space-desert-road-usa-thumb.jpg

Sőt, az amerikai konyha akár egy városon belül is teljesen mást jelenthet az ott élő embereknek. Szerintem azt sem kell senkinek ecsetelni, mennyi különböző nemzetiség él Amerikában. Így ahogy járjuk a metropoliszokat, két háztömböt haladva átérhetünk Chinatownból Little Italybe, ahol az "amerikai" konyha már egészen más ételeket takar. Az emberekhez hasonlóan az Egyesült Államok az ételek és a gasztronómia olvasztótégelye is.

Gyors infók:

Főváros: Washington

Hivatalos nyelv: angol (habár érdekességként meg kell említeni, hogy nincs a szövetségi kormány által meghatározott hivatalos nyelv – az egyes tagállamok önállóan dönthetnek a kérdésről. Az 50 állam közül 28 az angolt nyilvánította hivatalos nyelvvé, illetve mellette Hawaiin a hawaiit, Louisianában a franciát, Új-Mexikóban a spanyolt, 22-ben pedig nincs hivatalos nyelv.)

Fizetőeszköz: amerikai dollár

Időeltolódás: Budapesthez képest -6-tól és -10 óráig (hely és időfüggő, Alaszka, Hawaii, stb. még több)

Repjegy (oda-vissza 1 főre):

New York - akár 147 000 Ft (link)

Los Angeles - akár 127 000 Ft (link

San Francisco - akár 203 000 Ft (link) 

AirBnB átlagár (2 főre):

New York - 29 000 Ft/éj  (link)

Los Angeles - 32 000 Ft/éj (link

San Francisco - 37 000 Ft/éj (link

 Élelmiszer árak: 10 000 Ft/nap

De hogyan is jött létre ez az olvasztótégely? Hogy ezt jobban megértsük nézzünk vissza kicsit a pizza-hamburger-hot-dog szentháromság előtti időkre (melyeknél egyébként amúgy mérföldekkel többet rejt az amerikai konyha). Az első telepesek nem a tejjel-mézzel folyó kánaánra bukkantak az új kontinensen, nem volt könnyű dolguk. Alapvető gabonaként búza helyett kukoricát kellett használniuk. Olyan újfajta kajákra kellett ráfanyalodniuk mint a homár, ami akkor még egyáltalán nem számított luxuskajának, sőt. A medvezsír sem tűnik épp hétköznapi alapanyagnak: ezt főleg a kopaszodó férfiak fogyasztották előszeretettel, bízva abban, hogy a mackókhoz hasonlóan az ő szőrzetük is kellemesen dús lesz.

Szóval nem lehetett könnyű az élet, kellett valami pia nyugtatónak: a tengerparton a rum, attól távolabb a whisky lett a No. 1 (attól függően, hogy a cukornádhoz vagy a gabonához volt olcsóbb hozzáférni) és nem is ittak keveset a kalandorok. Apropó kalandorok, az Újvilág lakói elég sokféle helyről érkeztek. Délen például angol, német, francia, spanyol, afrikai, karibi és indián hatások is érvényesülnek a gasztronómiában. Ilyen hozzávalókból már biztosan lehet valami izgalmasat alkotni.

bbq_pixabay.jpg

(Kép: Pixabay.com)

Az amerikai konyhára egyébként is jellemző a regionalizmus, ahogy már fentebb írtuk. Északkeleten a legeltrejedtebbek a halételek és erősek az angol-skót-ír hatások. Kicsit délebbre, New York környékén modernebb a konyha: az itteni kozmopolita vendégek kedvéért küzdve újabb és újabb ínyencségeket találtak ki a séfek. Többek között így és itt született meg a waldorf saláta vagy az eggs benedict azaz benedek tojás.

A középnyugati régióban erősebb a németek, skandinávok, szlávok hatása, akik később érkeztek Amerikába, így könnyen ütközhetünk lengyel és német kolbászokba a Nagy Tavak vidékétől egészen Kansasig. Ehetünk macedón chilit Cincinattiben, skandináv laposkenyeret Minnesota-ban vagy egy tartalmas belga levest St. Louis-ban. A lehetőségek tárháza szinte korlátlan.

cincinatti_chili_browneyedbaker.jpg

A Cincinatti chili egy érdekes "torzszülött", de kóstolnám... (Kép: browneyedbaker.com)

A dél a barbecue hazája, ahol igazán tudják, hogy kell egy röfit ínycsiklandóan elkészíteni, sőt mitöbb, etetni: Virginia államban elterjedt, hogy vágás előtt nem sokkal földimogyoróval etetik az állatot, így téve igazán különlegessé a húsa ízét. Olyan, Amerikában nem várt ételekkel is találkozhatunk, mint a disznósajt vagy a savanyított köröm.

A savanyított körmön kicsit Emmy Cho vlogger is fennakadt...

Nyugaton a legerősebb a spanyolos hatás, ami Mexikóból érkezett. Északnyugaton a Sziklás-hegység és a Csendes-óceán hatására vadat és halat, s mi jó falat, bőségesen találhatunk a tányérunkon. Van tehát miből tallózni.

Szóval előttünk ez az óriási ország a keletitől a nyugati partig, a kanadai határtól a BBQ-füstös délig. Amerika valóban a lehetőségek hazájának tűnik, csak esetünkben a lehetőségek az étlapon szerepelnek. Ti mit választanátok? #eattheworldin2018 #eattheworldinbp

Szólj hozzá

turizmus amerika new york kultúra utazás usa homár los angeles gasztronómia tájak hamburger chili országok egyesült államok bbq barbecue san fransisco mexikói konyha amerikai konyha világkörüli út texmex hot dok