2018. jan 25.

Felzabáltuk az Alpokat - de tényleg!

írta: Peter JAKAB
Felzabáltuk az Alpokat - de tényleg!

Néha nem csak képzeletben utazunk.

Múlt hétvégén kivételesen magára hagytam Pannit, a hátamra dobtam a sízsákot és megindultam Ausztria felé. 4 nap, 3 éjszaka Alsó-Ausztriában, szállás egy festői hegyi falucskában, és 3 nap síelés a Hochkar-Ötscher sírégióban - indulhatunk!

Az első nagy kaja-élmény a hüttében ért. Szükségem volt a meleg levesre a hidegben töltött délelőtt után, úgyhogy találomra rendeltem egy Kaspressknödelsuppét. És milyen jól választottam! Ez tulajdonképpen egy húsleves, amibe sajtos zsemlegombóc kerül, de te jó isten, a gombóc kb az egész tányért elfoglalta. Az egésznek nagyon jó íze volt és tök király állaga, nem ázott el a levesben és szuperül harmonizált a jó erős húslevessel.
img_20180124_220750.jpg

Kaspressknödelsuppe, azaz sajtgombócleves

Zárójelben jegyzem meg, hogy az osztrákok imádnak mindenféléket a húslevesbe pakolni: a nálunk is elterjedt tészta és grízgaluska mellett találunk palacsintacsíkokkal, különböző gombócokkal, sőt, húsal megtöltött rétessel (wtf?) megtámogatott húslevest is. Ja, és olyan is van, hogy Tafelspitzsuppe (egyébként nagyon finom), de Tafelspitz-cel a hüttében sajnos nem találkoztam.

A sajtgombócleves után már csak egy könnyebb főételre vágytam. Az árak alapján az Ofenkartoffel

nem tűnt túl nagy kunsztnak, úgyhogy ezt választottam. Ez egy nagy és nagyon ízletes tévedés volt.

Ezt a kaját valószínűleg osztrák nagyik találták fel az unokák hízlalására. Talán tepsis krumplinak érdemes fordítani, tulajdonképpen egy csomó óriási héjában (és alufóliában) sült krumpli, sült húsos szalonnával és fűszeres majonézzel nyakonöntve és snidlinggel megszórva. Erre sem lehetett panasz, finom volt, kiadós, laktató és kellően sós, hogy csússzon rá a helyi csapolt sör. Azért minden nap nem ebédelnék ilyet, de egy alkalomra kiváló volt.img_20180113_140336.jpg

Ofenkartoffel = héjában sült krumpli + brutál majonéz + rengeteg sült szalonna

Következő nap nagy kedvencem következett: a gulyásleves. Nem tudom miért, de imádom az ausztriai gulyáslevest. Lehet, hogy a jó hegyi levegő és a mozgás teszi, lehet, hogy sűrűbbre főzik és így jobban ízlik, de kövezzetek meg, én rendszeresen eszek Ausztriában gulyást. Az pedig, hogy közel 2.000 méterrel a tengerszint fölött jobb zsemlét adnak, mint néhány budapesti pékségben, elég komoly fricska a hazai sütödéknek. img_20180114_123055.jpg

Gulyásleves, friss zsemle, sör, 5*

Aki Ausztriában jár, biztos nem hagyja ki a gőzgombócot. Én sem tettem és nem is volt rossz, de ha jó gőzgombócot akartok enni, menjetek el az Édesmindegybe. Savanykásabb a lekvár (lehet, hogy a szatmári szilvától?) és isteni a tészta. Tökéletes, ahogy van. Érdemes asztalt foglalni és előre rendelni gombócot!

Ausztriai hosszúhétvége tippek:

  • Szedjetek össze annyi embert, hogy tele legyen az autótok és dobjátok többfelé a benzint. Budapest-Hochkar-Budapest 4 fővel, 6 liter/100 km fogyasztással kb. 4.500 Ft/fő.
  • Nagyon jó szálláshelyeket lehet találni baráti áron, mi egy szuper hatfős apartmanban voltunk 3 éjszakát. A szállásdíjunk kb. 5.000 Ft/fő/éj-re jött ki.
  • Három-négy napra simán lehet vinni Magyarországról nagy menyiségben kaját, amit az apartamanban akár együtt is elkészíthettek. A bolti élelmiszerárak sem vészesek, de érdemes fejben tartani, hogy vasárnap a legtöbb bolt zárva tart Ausztriában.
  • Ha nem a főszezont választjátok, a szállás és a síbérlet-árak is sokkal barátságosabbak. A síbérleteknél pl. simán lehet 10% különbség az elő- és a főszezon között. A Hochkar-Ötscher régióban 105 €, vagyis kb. 33.000 Ft volt egy háromnapos bérlet.
  • Egy négynapos síhétvégét így okosan, jó szállásfoglalással és autó-kihasználással ki lehet hozni 60-70 ezerből fejenként.

Szóval a gombóc helyett másról áradoznék: az almás rétesről. Az utolsó vacsoránkat ugyanis egy falusi étteremben költöttük el, a desszert pedig almás rétes volt.

Úristen, ez a rétes akkora volt, hogy Texas állam szerintem hivatalosan perre megy emiatt az Osztrák Köztársasággal.

Viszont ez a süti nem csak méretben, de ízben is nagy volt: fantasztikus alma, tökéletes tészta és isteni, házi tejszínből készített tejszínhab. Egyszerű recept, fantasztikusan elkészítve. Ennyi.
img_20180114_191359.jpg

Apfelstrudel, vagyis almásrétes házi tejszínhabbal - nem kicsi

Hát na, mégiscsak az az igazi, ha az ember fia-lánya veszi a fáradságot és elutazik, hogy kipróbálja egy ország ízeit. Mivel Ausztria itt van a szomszédban, csak az árak miatt kell aggódnunk, de azért az sem a világ vége (lásd a keretest).

Fantasztikus hétvége volt, tiszta levegő, gyönyörű tájak, isteni kaják. Hogy visszamennék-e? Persze! De legközelebb viszem Pannit is, ebbe neki is bele kell kóstolnia! #eattheworldin2018

Szólj hozzá

turizmus sör utazás ausztria európa gasztronómia tájak síelés desszert országok rétes gőzgombóc gulyásleves hochkar sítúra alpok hütte világkörüli út