2018. jan 13.

Top 5 szlovák hüttekaja

írta: Jakab Anna
Top 5 szlovák hüttekaja

A lepcsánkától a sztrapacskáig

Itt a tél, itt a síszezon. Ilyenkor sokan megindulnak a hegyek felé. Hazánkfiai körében Szlovákia az egyik legnépszerűbb úticél, úgyhogy ha már ott jártunk, összeszedtük Nektek az 5 legjobb szlovák hüttekaját.

5. Lepcsánka (zemiakové placky vagy haruľa)

Ez az egyik legklasszabb szlovák kaja, amit síeléskor ettem. Ezt az ételt, amelynek a nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, valószínűleg senkinek nem kell bemutatni - nálunk lepcsánkaként, tócsniként és röstiként ismerik a legtöbben, de a sort még sokáig lehet folytatni.

Reszelt krumpliból készült, tojással és liszttel összeállított tészta frissen sütve, egy jó adag tejföllel nyakonöntve - szerintem jöhet bármikor. Ha egy kicsit éhes vagy, egy délelőtti vagy délutáni pihenő alkalmával, vagy köretet keresel az ebédhez, mindenképp jó választás.

 

Finomság a télben (Kép: Pinterest)

4. Hurka & Kolbász (Jaternica & Klobasa) 

A hurka és a kolbász bizony nem csak a magyar konyha sajátja. A véres hurka például Szerbiától Észtországig ismert étel, így természetesen a szlovák verzió is létezik. A Krvavnička a klasszikus véres hurka, míg a jaternica rizsből és a sertés különböző részeiből (ez tájegységenként, vagy házról-házra is változhat) készül.

A jóféle disznótorost pedig nem csak háztájiban készítik, de a hegyi fogadókban is elérhető. Egy frissen sült kolbász-hurka duó megadja a kellő löketet a délutáni csúszáshoz - jóféle mustárral, puha kenyérrel és egy korsó aranyló sörrel lekísérve tökéletes egy hegyi ebédhez.

Legyen nyár vagy tél... (Kép:HokejPortal)

3. Gulyásleves (Gulášová polievka)

Ha még nem tűnt volna fel, mennyire sok a közös a szlovák és a magyar konyhában, itt az újabb példa. A szlovák hüttékben is kiváló gulyáslevest ehetünk, ami jól átmelengeti az átfázott sízőket. Ha kellően csípős, a légutak tisztulását is elősegíti... ;)

 

Kép: Recepty.sk

2. Sztrapacska (Bryndzové halusky)

A sztrapacskáról már írtunk korábban, de tényleg kikerülhetetlen. A krumplis tésztából készült ételben minden megvan, amire egy jó hüttekajának szüksége van: kellő mennyiségű, jó ütemben felszívódó szénhidrát a délutáni síeléshez, a szükséges fehérje a bryndzában és az isteni szalonna, hogy mindez igazán csússzon. Az sem baj, ha a juhtúrótól és a szalonnától egy kissé sós, hiszen az izzadással vesztett sót pótolni kell. A folyadékot is, úgyhogy jöhet mellé egy jó sör, esetleg forralt bor.

 

Minden mennyiségben (Kép: WelcomeToBratislava)

1. Káposztaleves (Kapustnica)

Lehet csak az én ízlésem tükrözi, de szerintem a hüttékben a legjobb egy tartalmas levest enni. A hidegben az ember kevesebbet iszik, így fontos a folyadék pótlása. A meleg lé ráadásul átmelegít, a leves pedig összességében elég tartalmas, de mégsem nehezít el, így ebéd után akár rögtön fel is csatolhatjuk a léceket és irány a lejtő!

A kapustnicában, ami egyébként a mi korhelylevesünk szlovák megfelelője savanyú káposzta, kolbász, esetenként krumpli és gomba található. Utolsóként tejföllel kell behabarni, ahogy ez a magyar nyelvű recept is írja. Csak ajánlani tudom mindenkinek!

 

Kép: Pluska.sk

Te mást raktál volna az első helyre? Valamit kihagytunk? Ha hozzászólnál, vagy észrevételed van, keress minket facebookon!

Szólj hozzá